Pelet - tajemnicze granulki

Granulat drzewny 

inaczej i prościej znany jako pellet lub pelet


Dzisiaj to bardzo popularne paliwo do kotłów centralnego ogrzewania, produkowane z trocin drzewnych bez dodatkowych substancji spajających i innych, w tym wypadku, substancji szkodliwych. Uznani polscy producenci peletu starają się spełniać normy uzyskanych wcześniej certyfiaktów produktowych i w większości tak się dzieje. Pelet certyfikowany i brandowany to bezpieczny produkt, którym z całą pewnością zasilać możemy nasze zbiorniki przykotłowe.
Zdarza się, iż z początkiem sezonu, na rynku pojawiają się mali producenci lub okazyjni i krótkoterminowi handlarze reklamujący swoje produkty pelletowe jako towar najwyższej jakości. Jednak często nie spełniają one jakichkolwiek paramaterów a standardy ich produkcji mocno odbiegają od tych właściwych. Nie warto kupować taniego pelletu - to częste opinie klientów, którzy po testach we własnej kotłowni wracali do pelletu certyfikowanego, który ma swoją własną nazwę, adres producenta i przede wszystkim rzetelnie opisany worek.

Zastosowanie peletu

Pellet to rodzaj paliwa spalanego w kotłach stałopalnych, gdzie panują odpowiednie warunki i których musimy pilnować, byśmy mieli jak najmniej kłopotów eksploatacyjnych. Częściowo wyręczają nas w tym producenci kotłów, narzucając fabrycznie ustawione parametry lub wyposażając urządzenie w stosowne akcesoria, jak choćby wbudowany zestaw hydrauliczny, który zabezpiecza kocioł przed szybszą korozją płaszcza wodnego.
Jednym z parametrów, bez możliwości jego obniżenia, to minimalna temperatura kotła, która bardzo często wynosi 60°C - jak to mówią - "kocioł powinien być wygrzany, bo kotłem stałopalnym jest".
O dziwo, zdarzają się hydraulicy kotłowi, którzy z premedytacją obniżają temperaturę dla zmniejszenia zużycia paliwa - żadnej w tym logiki! Dla właściwego porównania wystarczy wyobrazić sobie jakie jest zużycie paliwa co jakiś czas odpalanego auta, oczywiście w warunkach zimowych - ławiej będzie zrozumieć!
Nie warto też obniżać temperatury w budynku na czas kiedy jesteśmy np. w pracy, to tylko kilka godzin, a pozorną oszczędność paliwową w tym czasie z nawiązką kocioł odbierze sobie kiedy ponownie zapragniemy komfortowej, w tym wypadku wyższej temperatury.

Większość dostepnego pelletu na rynku polskim to granulat z drewna sosnowego, zdarza sie także produkt z drewna liściastego, ale jest go trudniej wyprodukować w dobrej jakości, stąd jego mniejsza dostępność. Granulat drzewny występuje w dwóch wariantach 6mm i 8mm, coraz cześciej sprzedaje sie pellet o mniejszej średnicy, ponieważ duża część producentów kotłów sugeruje taki właśnie pellet. Pelet z drewna liściastego wcale nie musi być bardziej kaloryczny, a pellet sosonowy wcale nie powoduje obrastania kominów i przewodów kominowych - to znane powszechnie mity.

Bardzo istotne jest to, że popiołu po spaleniu dobrej jakości pelletu jest bardzo mało, i co ważniejsze wyrzucić go możemy do naszego ogrodu, stanowi on bowiem dobrej jakości nawóz.

Pellet najlepiej spala sie w urządzeniach do tego dedykowanych i specjalnie skonstruowanych: kotły na pelet, piecyki na pelet, wkłady peletowe lub wkłady "hybrydowe" pellet/drewno, palniki na pelet (stosowane w kotłach stałopalnych, lub po modernizacji, w kotłach olejowych). Można stosowac pellet zamiennie do ekogroszku w kotłach tzw. retortowych, jednak wiąże sie z tym wiele niedogodności dla operatora, a i sam proces spalania nie jest idealny.

Warto napisać kilka słów jak spala się pellet w tych urządzeniach i w ogóle jak powinna wyglądać komora spalania po spaleniu pelletu dobrej jakości i tej złej, ale to już  w następnym artykule.